تست شخصیت شناسی mbti , یک ابزاری است که توسط ان افراد را به ۱۶ دسته تیپ شخصیتی تقسیم می کنه این تیپ های شخصیتی بینش جدیدی بهمون میده که با دونستن انها ما رشد و توسعه پیدا می کنیم.با انجام تست شخصیت شناسی mbti , ما اطلاعات کاملی مثل استعداد و توانمندی ها , انتخاب شغل مناسب حال خودمون , شریک عاطفی مناسب و نقاط ضعف و بالاقوه خود را کشف می کنیم !
تاریخچه MBTI
امروزه ابزار MBTI پر استفاده ترین و شناخته شده ترین ابزار شخصیت در جهان است. هر سال حدود دو میلیون نفر آن را انجام می دهند.
اما چگونه آغاز شد؟
این کار با کاترین کوک بریگز و دخترش ایزابل بریگز مایلز در آمریکا در اوایل اواسط قرن بیستم آغاز شد.بریگز زمانی که با شوهر آینده ایزابل، کلارنس مایرز آشنا شد، او خواست تا نظریه نوع شخصیت را تحقیق کند. او متوجه شد که راه دیگری برای دیدن جهان دارد. این موضوع او را به اندازه کافی برای شروع یک بررسی ادبیات برای درک خلق و خوی های مختلف جذاب کرد.کارل جی یونگ روانشناس سوئیسی کتاب انواع روان شناسی را در سال ۱۹۲۱ منتشر کرد. بریگز ترجمه انگلیسی (۱۹۲۳) را خواند و شباهت هایی بین ایده های خود و آن ها دید.
بریگز و میرز فکر می کردند کار یونگ آنقدر مفید است که می خواستند ایده های او را برای مخاطبان گسترده تری قابل دسترس کنند. و انها به ۳ بعد شخصیت کارل بعدی دگیر اضافه کردنند و شد ۴ بعد تیپ شخصیتی !در ادامه این مقاله بیشتر در مورد اینها صحبت خواهم کرد.از این ابزار شخصیت شناسی برای طراحی مسیر شغلی، طراحی آموزشی و استعدادیابی استفاده میشود و همچنین برای رشد و توسعه سازمان ها استفاده میشه.
چرا تست MBTI را انجام دهیم؟
تست mbti امروزه یکی از محبوب ترین ابزار برای شناخت تیپ شخصیتی است که در سریعترین زمان می توانیم شناخت بهتری نسبت به خود و دیگران داشته باشیم روابط بهتری داشته باشیم و شغلی را انتخاب کنیم که برای اون ساخته شده ایم
مثلا در شناخت یک فرد اگه درونگرا بود بیشتر درکش کنیم و بزاریم در خلوت باطری خود را شارژ کنه !
تست شخصیت شناسی در سازمانها باعث میشه هر فرد در جایگاه درست خود فعالیت کنه همون فرد درونگرایی که در بالا مثال زدم این فرد در سازمان باید در محیطی کار کنه که بیشتر تنها باشه و تعامل زیادی با افراد گوناگون نداشته باشه !
۴ معیار اصلی تست شخصیت MBTI
هر تیپ شخصیتی از چهار حرف تشکیل شده است که هر حرف نشون دهنده این که ما کاری را به شیوه مشخص انجام می دهیم , به اصطلاح بهش میگن ترجیح .اونی را ما بیشتر استفاده می کنیم که باهاش راحتتر هستیم

مایرز بریگز ۸ جفت ترجیح ضد هم را کنار هم قرار داده و ما با یکی از این جفت راحتتر هستیم و بدون فکر و تمرکز انجام می دهیم. اینا نشون دهنده این هست ما به صورت مادرزادی چگونه فکر و عمل میکنیم و چگونه فردی هستیم ؟
دریافت انرژی :
- برونگرایی (E)
- درونگرایی (I)
این دو تا نشون دهنده این است که ما انرژی خود را از کجا می گیریم و به کجا هدایت میکنیم .
نحوه دریافت اطلاعات :
- حسی (S)
- شهودی (N)
این دو هم نشون دهنده این که ما چجوری از اطرافمون اطلاعات میگیریم و درک میکنیم
نحوه تصمیم گیری :
- منطقی (T)
- احساسی (F)
این دو هم نشون میده که ما چگونه تصمیم گیری می کنیم ؟
نحوه سازمان دهی امور :
- قضاوتگر (J)
- ادراکی (P)
این دو هم به سازمان دهی امور توجه دارند .
تقسیم بندی افراد بر اساس پارامتر های MBTI
افراد برونگرا
به کسی که به بیرون از خود توجه دارد و انرژی خود را از دنیای بیرون میگیرد برونگرا می گویند. این افراد همیشه شاد و پرانرژی هستند و دوست دارند صحبت کنند, تعامل کنند و در جمع بدرخشند. اگر دیدی کسی توی جمع سعی داره کانون توجه قرار به گیره و جوک و لطیفه تعریف میکند, میخواهد با ارتباط برقرار کردن باطری خود را شارژ کند.
افراد برونگرا
به یکی دیگه از گرایش های مادرزادی , درونگرایی هست که متضاد با برونگرایی. درونگرا یعنی فردی که توجه خود را به دنیای درون داره افرادی هستند علاقه به فکر و اندیشه باطن خود دارند. شادی و انرژی خود را تو درون خود و برای خود نگه می دارند. دوست ندارن توی جمع و گروهی کانون توجه قرار بگیرند .سعی میکنند تو تنهایی و خلوت خود با فکر کردن باطری خود را شارژ کنند.
افراد شهودی
اگه دیدید ی فردی میگه به دلم افتاده یا ی چیزی بهم میگه که انجام بدی موفق میشی این فرد شهودی هست. یعنی کسی که از حواس ششم خود بیشتر استفاده میکنه به الهام و معانی توجه دارند این افراد دریافت اطلاعاتش از حس ششم خودش هست !
افراد حسی
فرد حسی فردی است که برای دریافت اطلاعات از حواس پنجگانه خود استفاده میکنه و هرچیزی که واقعی و عملی باشد برای او مهم است.
افراد منطقی
فرد منطقی بدون در نظر گرفتن احساسات و ارزشهای انسانی تصمیم خود را می گیرد. بیشتر از ذهنش تو تصمیم گیری استفاده می کنه تا قلبش همیشه هم تصمیمات درست و منطقی میگیرد.
افراد احساسی
فردی است که تصمیمش بر اساس انسانها و ارزشهای انسانی است مهم براش اینه که کسی از تصمیمش ناراحت نشه !
افراد قضاوتگر
فردی با هدف و عجول که میگه زمان منبعی تموم شدنی و هر دقیقه ای که از دست بره دیگه برنمیگردد. مرتب و منظم و سازمان یافته هستند و دوست دارند به اهداف خود برسند و به قولهای خود عمل کنند و سر موعد کاری را ازشون خواسته شده تحویل دهند !
افراد ادراکی
فردی که مستقل و خودبخودی هست و دوست نداره از قوانین پیروی کنه چون به نوعی خودش را محدود کرده !دوست دارد هر وقت خواست تفریح کنه چون اولویت اولش کار نیست. راحت میشه این افراد را شناخت چون هیچ نظم و هدف خاصی ندارند.
انواع تیپ های شخصت
۱- تیپ شخصیتی ISTJ
افراد با این نوع شخصیت عملی، واقعی، سازمان یافته و منطقی هستند. آنها حل کننده های مشکلات بزرگ هستند که در مشاغلی رشد می کنند که با حقایق، اعداد، و داده ها سنگین هستند. آنها حسابداران عالی، مهندسان، کنترل کننده های ترافیک هوایی، و نگهبانان امنیتی را میسازند.
۲- تیپ شخصیتی ISFJ
گرم و دلسوز هستند، دقیق، سازمان یافته، و کامل است. آنها محافظ طبیعی هستند، بنابراین آنها تمایل به رشد به عنوان متخصصان مراقبت های بهداشتی و یا کار با کودکان، بسیار جزئیات گرا، آنها همچنین به خوبی در موقعیت هایی که از نیاز با پول است کار می کنند، مانند رزرو.
۳- تیپ شخصیتی INFJ
حساس، خلاق،. آنها با زبان و نمادها رشد می کنند. آنها برای معنا در حرفه خود طولانی، و به دلیل آنها در خواندن مردم ماهر هستند، آنها بهترین کار را در هنر، پزشکی، آموزش و پرورش، و علم است.
۴- تیپ شخصیتی INTJ
قاطع، نوآورانه، بصیرت آمیز و منطقی. آنها قادر به اعمال تفکر تصویر بزرگ خود را همراه با مهارت های حل مسئله مناسب برای کار در مشاغل بسیار فنی مانند معماری، علم، و مهندسی است.
۵- تیپ شخصیتی ISTP
افراد با این نوع شخصیت بسیار دست به دست هم می دهند و تحلیلی، عملی و دقیق هستند. آنها عیب یابی طبیعی و حل کننده مشکل هستند، بنابراین آنها به خوبی در مشاغل با کامپیوتر، الکترونیک، و فن آوری انجام می دهند، اما آنها همچنین در خارج از منزل رشد خوبی دارند برای کشاورزی و دامداری نیز مناسب است.
۶- تیپ شخصیتی ISFP
این نوع شخصیت ملایم، سازگار، ناظر و وفادار است. آنها دلسوز و منعکس کننده هستند و عشق برای کمک به دیگران، بنابراین آنها معلمان طبیعی متولد شده اند ، پرستاران، و مربیان.
۷- تیپ شخصیتی INFP
خلاق، همدلی، و کنجکاو هستند. آنها کمک کننده طبیعی هستند و عمیقا مراقبت می کنند. آنها تمایل به مهارت های ارتباطی عالی دارند، بنابراین نویسندگان بزرگی هستند، و در موقعیت های هنری دیگر و همچنین نوازندگان، طراحان گرافیک، و در هنرهای زبان رشد می کنند.
۸- تیپ شخصیتی INTP
افراد با این نوع شخصیت نه تنها از نظر فکری کنجکاو هستند بلکه تحلیلی، عینی و مفهومی نیز هستند. آنها به عنوان معماران و مهندسان رشد, وهمچنین در زمینه های مختلف علمی و در ساخت و ساز.
۹- تیپ شخصیتی ESTP
هوشمند و پر انرژی ، کارآفرینان بزرگ هستند. تحلیلی ، و کارآمدن. مهارت های افراد جامد، بنابراین آنها عالی در فروش هستند ، و بهترین شغل برایشان مشاغل نیاز به روال دارند .
۱۰- تیپ شخصیتی ESFP
پر انرژی، مراقبت، مدبر،و سازگار. دست به دست . آنها مشتاق هستند و به دنبال هیجان هستند، بنابراین اجراکنندگان فوق العاده ای میسازند. آنها رشد در هنگام کمک به دیگران و کار نزدیک با مردم، بنابراین مسیرهای شغلی ایده آل شامل مهمان نوازی، متخصصان مراقبت های بهداشتی، و خدمات غذایی است.
۱۱- تیپ شخصیتی ENFP
افراد با این نوع شخصیت تخیلی، خلاق، بینش، و مراقبت کننده هستند. مهارت های ارتباطی بزرگی دارن. آنها بهترین کار را در مشاغل که در آن آنها در حال کمک به دیگران و / یا خلاق بودن، بنابراین آنها به عنوان مشاوران، مربیان تناسب اندام، و درمانگران، و همچنین هنرمندان، بازیگران، رقصندگان، و نوازندگان بزرگ است.
۱۲- تیپ شخصیتی ESTJ
افراد با این نوع شخصیت منطقی، قاطع، و نتایج گرا هستند. آنها بحرانی هستند و تمایل به عهده گرفتن، بنابراین آنها رهبران طبیعی متولد شده است. آنها مدیران اجرایی عالی می کنند و به اندازه کافی متنوع هستند تا در صنایع بسیار متنوعی موفق باشند.
۱۳- تیپ شخصیتی ESFJ
ESFJ ها جامعه گرا، مراقبت کننده، و بسیار مردم گرا هستند. آنها موفق ترین در نقش است که آنها را قادر به خدمت به دیگران و برآورده کردن نیازهای خودرا–پرستاران، پزشکان، کارکنان مراقبت از کودکان، و معلمان
۱۴- تیپ شخصیتی ENFJ
ENFJ پرشور و کاریزماتیک هستند. آنها گرم، همدلانه،و تخیلی هستند. رهبران متولد شده ،آنها ارزش های بشردوستانه قوی و بهترین کار را در مواضع است که اجازه می دهد آنها را به کمک و حمایت از دیگران است. آنها رابطان بزرگ و لذت بردن از کار با مردم، بنابراین آنها معلمان و مشاوران بزرگ هستند، اما آنها همچنین در هنر رشد.
۱۵- تیپ شخصیتی ENTJ
افراد با این نوع شخصیت سازمان یافته، انتقادی،و منطقی هستند. سازمان دهندگان و برنامه ریزان، آنها رهبران قوی و بسیار حرفه ای محور ، بنابراین آنها در جهان شرکت های بزرگ رشد می کنند. آنها فوق العاده سخت کوش هستند و در صنایع زیر خیلی خوب عمل می کنند: حقوقی، مهندسی، علمی، ورزشی، و حتی هنرها
۱۶- تیپ شخصیتی ENTP
این نوع شخصیت تمایل به پرانرژی، تحلیلی، مشتاق، و نظری دارد. آنها در حل خلاقانه مشکلات ماهر هستند. از آنجا که آنها به خوبی با دیگران کار می کنند ، به عنوان مدیران اجرایی رشد و می تواند عملکرد خوبی در زمینه های مختلف ، از جمله کسب و کار ، هنر ، و حتی ورزش و رسانه ها.
مدل شخصیت شناسی مایرز-بریگز چگونه کار میکند؟ اصلا چرا مهم است؟

یک آزمون mbti هست که از چند تست که همه گزینه های ان اجباری هست تشکیل شده هست .تست ساده و کاربردی هست که افراد را به ۱۶ دسته تیپ شخصیتی تقسیم می کند. هر تیپ نشان دهنده ویژگی ها، استعداد ها و توانایی های فردی هست که از بدو تولد تو وجودش هست و تا اخر عمر ثابت میمونه که شناختشون باعث رشد و توسعه فردی میشه و فرد با کشف انها از شاخه به شاخه شدن تو شغلهای مختلف و رشته های مختلف جلوگیری میکند. در واقع تست شخصیت شناسی mbti یک میانبر اصلی برای کشف نقاط قوت و ضعف درونی هست و درک بهتری از خود و دیگران به دست میآورد.
چیزی به اسم تیپ شخصیتی برتر نداریم! شخصیت هیچکس، «بهتر» از شخصیت فرد دیگر نیست. همچنین این تست بهدنبال پیداکردن اختلاف عملکرد یا ناهنجاری نیست؛ در عوض، هدف آن فقط این است که درباره خودتان بیشتر بدانید.
افراد تأثیرگذار حوزهٔ تیپ شناسی MBTI
دکتر کارل گوستاو یونگ (Carl Gustav Jung) روانپزشک سوئیسی اولین بار در سال ۱۹۲۱ در کتاب سنخهای روانی نظریه تیپهای شخصیتی خود را مطرح کرد. یونگ در کتاب خود از هشت فرایند ذهنی (Mental Processes) صحبت کرد که با نامهای مختلفی مثل کارکردهای شناختی یا فرایندهای ذهنی شناخته میشود. این نظریه بعدها زمینهساز فعالیتهای تحقیقاتی مایرز و بریگز شد.
دکتر دیوید کِرسی (David Keirsey) استاد دانشگاه کالیفرنیا، روانشناسی است که عمر خود را وقف توسعهٔ نظریه طبایع (Temperaments Theory) کرد. هرچند نظریه او و مایرز و بریگز تفاوتهایی در مفروضات و نتیجهگیریها دارد، اما بهطور کلی همپوشانیهای جالبی هم بین این دو نظریه وجود دارد. کرسی دربارهٔ چهار طبع پشتیبان، تجربهگرا، خردگرا و آرمانگرا صحبت میکند.
دکتر لیندا برنز (Linda Berens) دکترای روانشناسی و متخصص توسعهٔ انسان و سازمان، نویسنده چندین کتاب و طراح دورههای آموزشی متعدد در حوزه تیپشناسی است. او پس از سالها مطالعه روی نظریهٔ یونگ، نظریهٔ جدیدی به نام سبکهای ارتباطی لیندا برنز (Linda Berens Interaction Styles) را ارائه کرد.
تفاوت تست MBTI با تست های شخصیت شناسی
آزمون mbti در واقع یک تست ساده نیست بلکه مثل یک ذره بینی میمونه که می تونی به دنیای درون خود نگاه کنی و شخصیت منحصر به فرد خود را کشف کنید و هیچ کس بر دیگری برتری نداره مثلا بگیم ی فرد تیپ شخصیتی ISTJ و فرد دیگر تیپ شخصیتی ENTP دارد، این دو برتری نسبت به هم ندارند هدف این تست فقط شناخت ویژگی ها و توانمندی ها و استعدادهای منحصر به فرد می باشد
چرا شناخت تیپ های شخصیتی تا این حد مهم است؟
کاربردها در حوزه توسعه فردی :
- خودآگاهی و کشف رسالت فردی
- بهبود مهارتهای ارتباطی.
- ایجاد روابط پایدار و منسجم.
- شناسایی نقاط قوت منحصر به فرد و توسعه آنها.
- تقویت نقاط ضعف
- -فهم بهتر خود و دیگران
- مشاوره ازدواج
- مشاوره شغلی
کاربردها در حوزه توسعه سازمانی :
- مذاکره و متقاعدسازی
- استخدام نیروی انسانی
- آموزش پرسنل
- رهبری و تیم سازی
- فروش و تبلیغات
- کارمند یابی یا انتخاب مدیران
- ایجاد تیم¬های کاری
- آموزش و توسعه مدیریت و رهبری
- حل تعارضات درون سازمانی
- توسعه برنامه ¬های درسی و آموزشی و تربیتی
بیشتر بدانید تحلیل های تیپ های شخصیتی
شناخت خصوصیات ذاتی خودتان، باعث میشه مسیر زندگیتان را به سمت موفقیت طراحی کنید.شحصیت شناسی MBTI به افراد کمک میکند مسیر شغلی مناسب خود را طراحی کنند، روابط موثر و هدفمندی با دیگران برقرار کنند و اهداف خود را به گونهای شناسایی کنند که متناسب با نیازها و استعدادهای شخصی آنان باشد.
نقدها و انتقادها نسبت به تستMBTI
استفاده گسترده و غیرعلمی از این آزمون و فراگیر شدن عمومی آن در بیرون فضای آکادمیک روانشناسی باعث شده که تیپ شخصیتی درست تشخیص داده نشه و این باعث انتقادهای فراوانی شده است.
تست شخصیت شناسی ام بی تی آی چگونه به ما کمک میکند؟
شناخت خصوصیات ذاتی خودتان، باعث میشه مسیر زندگیتان را به سمت موفقیت طراحی کنید. شخصیت شناسی MBTI به افراد کمک میکند مسیر شغلی مناسب خود را طراحی کنند، روابط موثر و هدفمندی با دیگران برقرار کنند و اهداف خود را به گونهای شناسایی کنند که متناسب با نیازها و استعدادهای شخصی آنان باشد.